Wat is nu een boordmaat?

Een boordmaat is afgeleid van de omtrek van je nek, aangezien een overhemd hier omheen valt. Een maat is belangrijk als je een stropdas wil dragen. Je maat wordt aan de binnenkant van het overhemd gemeten. Soms is de maat bepalend voor de maat van de blouse. Een Europese maat heeft altijd twee maten. Het verschil komt door een centimeter speling bij de hals wanneer het bovenste knoopje los of vast zit. Als je geen stropdas draagt heb je keuze uit twee verschillende maten. Ook de overhemden met grote maten hebben hier mee te maken.

 

Boordmaat en nekmaat hebben met elkaar te maken

De maat van je boord en de maat van je shirt hebben met elkaar te maken. Een bepaalde nekomvang heeft ook een bepaalde mouwlengte of shirtlengte. Als je boordmaat veranderd, veranderen mouw- en shirtlengte ook mee. Om de juiste maat te bepalen neem je een overhemd die fijn zit en bepaal je of de mouwen en lengte goed zijn. Als die goed zijn is deze maat bepalend voor jouw nieuwe aankoop. Je boordmaat kun je gemakkelijk zelf opmeten. Leg een meetlint rond je nek ter hoogte van de adamsappel en noteer het aantal centimeters. Dit is de boordmaat die gemeten is. In werkelijkheid kun je hier soms nog een of twee centimeter bij optellen afhankelijk of je een stropdas wil dragen of niet of graag een wat wijder overhemd draagt.

 

De maat van overhemden makkelijker te bepalen door boordmaat

Als je op zoek bent naar een overhemd in een grote maat is het erg eenvoudig om je aankoop te doen op basis van de maat. Zo kun je een zoekmachine gebruiken en de boordmaat intypen, maar ook op de sites waar de grote maten overhemden te vinden zijn kun je vaak snel zoeken op boordmaten.

Dit bericht is geplaatst in Heren, Pasvorm. Bookmark de permalink.